КАК ДА ИЗБЕРА ПОДХОДЯЩОТО РАСТЕНИЕ #1

Това е мястото, от което трябва да започнем изграждането на нашето зелено кътче. Има няколко важни въпроса, на които трябва да получим отговор за да преценим подходящо ли е харесаното растение за условията, с които разполагаме.

Място на засаждане в градината или в съд. В случай, че засаждаме в градината е добре да помислим какви ще бъдат бъдещите „съседи“ на новото растение – дали няма да си пречат взаимно. Винаги трябва да мислим за растенията в перспектива, за това как биха изглеждали те в зрял вид и да избираме мястото им спрямо максималния им размер. Ако пренебрегнем това планиране и подредим градината си, търсейки максимална хармония в момента на засаждане рискуваме да убием по-слабото растение или да се наложи преместване, а никое растение не обича това. От съществена важност е наличието на достатъчно почва, която да осигури безпроблемното развитие на кореновата система. Когато мислим за засаждане в съд също от особена важност е размерът на този съд. В този случай обаче съдът трябва да съответства на настоящия етап на развитие на растението, а с неговото израстване да расте и съдът. За избор на размер на първоначалния съд е най-добре да се консултираме със специалиста, от който взимаме растението, но общото правило е новият да побира предходния с не голям луфт.

Изложение напоследък все по-често сме свидетели на екстремни температури през лятото и за да запазим вида на растенията ни красив и свеж през целия сезон е много важно да съобразим дали можем да им осигурим условията, от които имат нужда. Ако например изложението е южно, с директна слънчева светлина е нужно да подберем растения, които са способни да издържат на най-жаркото слънце – например някои от различните видове суколенти или да се опитаме да компенсираме с постоянно поддържане на достатъчно влага напр.  комбинация с подходящи почвопокривни растения, които освен допълнителна свежест предпазват почвата от директно напичане и съхраняват влагата й за по-дълго време. В някои случаи за запазване на влагата, за предпазване от плевели и с естетическа цел в градините се използва мулч /парчета борови кори/, но благотворният им ефект е гарантиран само за растенията, които се чувстват добре в кисела почва, т.к корите променят киселинността на почвата. За предпазване от неблагоприятни температурни условия може да послужи и изолацията на съда от вътрешната му страна преди засаждането на растението /може и със стандартните изолационни стиропори/ в този случай, обаче трябва да се вземе под внимание намаления обем на съда.

Начинът ни на живот ако вземем растение като Калибрахоe и Петуния напр., което има нужда от поливане два пъти дневно в най-големите горещини и нямаме автоматична поливна сисетма или услужлив съсед, когато пътуваме вероятността да намерим растенията си във вид, от който можем да ги върнем към живот намалява драстично с всеки следващ ден с високи температури. Въпреки че на пазара вече има различни приспособления за осигуряване на влажност те не могат да заместят поливането за дълги периоди от време. Затова, ако планираме продължителни отсъствия, нямаме време да поливаме растенията си и не сме в състояние да осигурим алтернативно напояване е добре да подберем по-издържливи на засушаване и високи температури растения. Ако в жилището живеят малки деца трябва да внимаваме с бодлите, да имаме предвид, че листата или плодовете на някои растения са отровни, както и че някои растения предизвикват раздразнение на чувствителна кожа – напр. Петуниите. При алергии към пчели/оси трябва да се избягват растенията, които ги привличат – например все по-често срещания напоследък вечнозелен храст Лавровишна.

Цел какво целим с избора на растение. Ако не желаем да се занимаваме всяка година със засаждане е добре да избираме само многогодишни растения. Принципно е възможно съхранението до следващия сезон на балконските цветя като петунии и мушкато, напр., но силата им е само в първия сезон, след това цъфтят значително с по-малко цветове  и изглеждат слаби, затова често се приемат за едногодишни. Ако вземем растение, което не е способно да издържи зимните температури навън, трябва да сме сигурни, че имаме възможност да го приберем да зимува в подходящи условия. Ако търсим целогодишно добре изглеждаща градина или балкон, трябва да наблегнем на вечнозелени растения като Туя /разнообразието от видове е голямо/ или вечно зелени храсти като Лавровишна напр., като през пролетта добавим цвят с подходящи цъфтящи растения.  Ако целта ни е да покрием стена,  трябва да сме сигурни, че можем да осигурим помощ при захващането на катерливите растения като Клематис, Лоницера или катерлива роза напр. Тези растения не могат да се захващат сами за стените и им е нужна конструкция, по която да се катерят, като допълнително се насочват и подпомагат и с привързване. Бръшлянът няма подобен проблем, т.к. има мустачки, с които се захваща изключително здраво, но не бива да пълзи по стена с мазилка, тъй като я разваля.

Разбира се, винаги можете да ни се обадите и да помогнем в избора!
Очакваме ви на info@navun.bg

 

Автор admin

Вашият коментар