Калибрахое е едно от най-красивите балконски цветя, наричат го още Милион звънчета заради многото му цветчета, които  наподобяват малки петунии. Освен че са от едно семейство с петуниите, обаче /заедно с картофа и домата всъщност/ друго не ги свързва. Калибрахое има всички положителни страни на петуниите като е лишено от немалка част от недотам приятните – расте на големи цветни кълбета и „прелива“ от съда в красива каскада, но за разлика от петунията допира с него не дразни кожата и – едно съществено предимство – няма нужда от почистване на изсъхналия цвят за да цъфти буйно. Въпреки че се води многогодишно практически /както немалко цъфтящи балконски цветя/  силата и красотата му траят не повече от един сезон, но за сметка на това от засаждането му през късен април /след последните студове/, почти до ноември, при достатъчно вода и регулярно торене ще приковава погледите към себе си.

Цветове:
Много голяма гама – без да съм изчерпателна включва жълто, червено, бяло, лилаво, розово, оранжево, прасковено, съществуват и двуцветни, както и кичести цветове, които в България все още не са разпространени. Изглеждат изключително красиви когато се смесят 2 цвята в един съд, но съществува опасност по-силното като цвят растение да превземе съда, а по-слабото да се загуби напълно.

Изложение:
слънце и полусянка, но личният ми опит показва, че при източно или западно изложение с пряко излагане на слънчевите лъчи в най-горещите летни дни предполага поливане два пъти дневно /сутрин и вечер/

Проблеми:
Няма специфични сериозни проблеми. Листните въшки са основният им вредител, но проблемът се решава бързо ако се хване в началото с обикновен противопаразитен препарат от агроаптека или от близкия добър цветарски магазин.

Торене:
Регулярното торене с тор за балконски цъфтящи растения е от съществено значение за богатия цъфтеж през целия сезон

Поливане:
В случай че съдът е с контейнер за вода е достатъчно просто да не го оставяте да пресъхва. Ако нямате система за напояване е нужно да поддържате почвата влажна, през топлите дни да поливате веднъж дневно – сутрин /преди слънцето да е напекло/или вечер, а през най-големите горещини може да се наложи да поливате и сутрин, и вечер ако растението е засушено. Това е и единственият недостатък на това растение, за който се сещам – ако нямате възможност да осигурите вода през горещите дни, докато пътувате напр., вероятноста красотата му да се е изпарила когато се приберете е голяма.

Съд за засаждане:
Подходящи са за практически всякакви съдове, в които могат да растат на топка или да влекат надолу – висящи кошници, всякакъв вид саксии, които биха подхождали на малката ни градина. Много подходящи са за цветните сандъчета като на сандъче с размер 50 см. Не бива да се засаждат повече от 3 коренчета, т.е. на стрък да се остави площ около 15-20 см.

 

 

Препоръчани съдове:

  • Купа OLIVE

    29.00 лв.81.00 лв.

Автор admin

Вашият коментар