КЕРАМИКА ИЛИ ПЛАСТМАСА, САКСИЯ ИЛИ КАШПА #3

На фокус е растението и екстериора
Саксията трябва да подчертава качествата на растението, за да откроява красотата му. Когато избираме е много важно да вземем пред вид големината, формата, цвета и материала на съда за засаждане и да ги съобразим с вида, украсата и размера в зрял вид на неговия зелен обитател. За да се получи максимален визуален ефект, добре е да съчетаем саксията с интериора или екстериора, в който тя ще се помещава. За по-класическо оформление обикновено се използват керамични съдове. Ако търсите по-модерна визия, най-подходящи са пластмасовите и бетонните саксии с по изчистени линии. Добрите производители на съдове за засаждане обаче инвестират постоянно в разработването на нови технологии и материали така че да осигурят възможно най-голям избор. Формата и цвета на керамичната саксия например може да я превърнат от стандартен класически съд за засаждане в акцент и в най-изчистения и модернистичен дизайн.

Видове саксии според материала
Освен атмосферата, която създават, саксиите имат различни качества, зависещи най-вече от материала, от който са направени. Растенията се чувстват най-добре в саксии, направени от „дишащ“ материал. Керамиката е несравнима в това отношение, но най-пълноценно можете да се възползвате от качествата й в случай, че саксията не е гланцирана. Гланцирането запечатва съда и предотвратява пропускането на влага, но и „отнема“ едно от най-ценните свойства на глината – пропускливостта. Специфична особеност на не гланцираните съдове, която трябва да се има предвид е, че при голяма влага се мокрят и стените на саксиите, а понякога на повърхността на стените с тази влага се появяват и специфични бели линии, причинени от минералите и солите в почвата. Това обикновено е знак, че почвата има недостиг на нужни за растението вещества и е нужно да помислите за подхранване.
От другата страна са пластмасовите саксии. Имат изключителното предимство да са леки и с много разнообразни форми, цветове и функционалност. Съществуват различни методи на обработване на материалите, което определя качеството на саксията. Ако се спрете на пластмасова саксия, избирайте висококачествена и устойчива пластмаса. В случаите, в които пластмасовите саксии са без резервоари или системи за напояване, обикновено добрите производители предлагат саксиите не пробити, а са с подготвени места за лесно разпробиване, според плановете на клиента.

Поливане и водопропускливост
Изключително важно за добрия вид на растенията е да им се осигури подходяща влажност на почвата, без да се преполиват, като се избере най-подходящия за тях съд. Според водопропускливите свойства, градинските съдове най-общо се разделят на: пробити саксии и кашпи, гланцирани/глазирани и не гланцирани керамични съдове. Пробитите саксии могат да бъдат с чинийка или без и позволяват на излишната вода да се оттече и да не наводни растението. Кашпите са саксии без пробиване за оттичане на вода и ако се спрете на тях, е важно да се запознаете добре с техниките за засаждане на растения в тях. При използването на керамични саксии, особено ако не са гланцирани, имайте предвид, че лекото овлажняване на дъното на съда (дори и през чинийката) е неизбежно. Винаги съобразявайте повърхността, на която поставяте такава саксия и ако има опасност от повреждане от влагата, поставяйте на допълнителна подложка – например изрязан по дъното на съда лист корк или пластмаса.

 1. Пробити саксии и кашпи
  Пробитата саксия е винаги за предпочитане. Независимо дали пробитата саксия е с чинийка или без, хубаво е, преди да започнете засипването с почва, първо да покриете дупката на съда с филтърен материал за по-чист и красив краен резултат. Подходящ е геотекстилът, който можете да намерите в някои добри градниски центрове (бихте могли да ползвате дори филтър за кафе) за да предотвратите „измиването“ на почвата и позволите изтичането само на вода през дупката. Често срещана грешка е подгизването на растението и поливането му докато не се напълни и чинийката на саксията. В повечето случаи, растенията се чувстват по-добре леко засушени, отколкото, макар и леко, преполяти. Относително универсално правило е да поливате когато почвата е суха и докато се появи влага на дъното на чинийката. Ако поливате правилно и сте предпазили отвора на саксията по описания начин няма да имате нужда от чинийка навън, при поливане ще се появява овлажняване на съвсем малък „кант“ около съда.
  Кашпите са красиви и удобни, но когато се ползват за засаждане на растение директно в тях е нужно допълнително внимание – задължително трябва да се направи по-голям дренаж, и поливането да се случва по-рядко и с по-малко количество вода. Навън кашпите трябва да стоят на сухо място, тъй като дъждовната вода може да наводни растението, а зимата събраната в съда вода да счупи и най-здравия съд.
 2. Дренажът пази растението
  Дренажът при пробитите саксии не е задължителен, но когато засаждаме растенията директно в кашпи, правилната подготовка  и осигуряването на отводняване е от съществена важност. Добър вариант е да засипете обилно дъното на кашпата с керамзит (минимум 2см). Това е специално обработена глина, изглеждаща като кафеви порести топчета, която осигурява нужната влага, но предпазва корените от излишната вода. Минералът вермикулит е друг отличен регулатор на влажността, който влияе положително върху развитието на корените. Ако изберете този вариант, поставете на дъното на саксията около 100-200мл от материала за всеки литър от обема на съда. Вермикулитът е много дребен и е добър вариант за комбинация с друг, по-едър дренаж. Както керамзитът, така и вермикулитът могат  да бъдат намерени в добрите градински центрове. Разбира се, можете да направите дренаж и с камъчета или с натрошена керамична саксия, ако имате счупена. След осигуряването на дренаж, засипете с малко почва преди да поставите растението в кашпата.
 3. Вградени системи за напояване
  Напоследък са много популярни системите за напояване и водните резервоари при пластмасовите сандъчета за цветя, тъй като създават изключително удобство за по-продължително задържане на влагата. Имайте предвид обаче, че при системите за напояване няма възможност за отичане на водата и ако сандъчето е оставено на открито, при дъждовно време съществува сериозна опасност от наводняване на растението, а в най-лошия случай – до загниването му. Водните резервоари, от своя страна, задържат по-малко количество вода, но осигуряват възможност за преливане на излишната.
 4. Устойчивост на UV лъчи и измръзване
  Устойчивостта на UV лъчи и измръзване са другите фактори, определящи функционалността на саксията. Поради специфичните климатични условия за България (типично горещо  лято и студена и влажна зима) е много важно, когато избирате градински съдове, да се поинтересувате за техните характеристики. Саксиите, които не са устойчиви на UV лъчи и измръзване, не са подходящи за екстериора. Ако все пак решите да ги ползвате в градината или на балкона, важно е да ги прибирате, когато условията са неблагоприятни. Керамиката е красив и качествен материал, но не всички керамични саксии са устойчиви. Факторите, които влияят на това са температурата на печене на глината, използваните видове глина, както и дали съдът е глазиран. Без значение  на каква саксия ще се спрете, за да й осигурите добри условия и да запази красивия си и здрав вид възможно най-дълго време е важно да се предвиди възможност за оттичане на излишната вода.  Това е особено важно през зимата, когато излишната вода може да замръзне в саксията, да я увреди и да убие растението.
 5. Запазване на саксията и растението през зимата
  Дори когато избирате студоустойчиви съдове за засаждане, през зимата трябва да обърнете специално внимание на осигуряването на добро оттичане на водата. Задържаната вода в саксията замръзва и може да убие растението, а от разширяването на обема на водата дори и най-устойчивите и качествени съдове ще се спукат. Затова – приберете на сухо кашпите и саксиите, които нямат добро оттичане. Проверете има ли нещо, което да препятства оттичането на тези, които оставяте на открито. Можете допълнително да подпомогнете оттичането като повдигнете леко съда на импровизирани крачета – дори и гумичките, които поставяме на краката на мебелите ще свършат работа
 6. Изолиране на саксията за топлина през зимата
  При някои по-топлолюбиви растения допълнителната изолация на саксията предпазва корените през студените дни. Изолацията може да се направи лесно със стеропорени плоскости или с материалите, които се използват при топлоизолацията на сгради. Просто подредете от вътрешната страна на саксията преди засаждане, като не забравяте да осигурите възможност за оттичане на водата. Плоскостите трябва да стигат малко под нивото, до което ще засипвате с пръст, за да се покрият и да не се виждат като приключите. Най-важно е да вземете предвид, че с плоскостите намалявате реалния обем на саксията и трябва да се спрете на по-голяма такава.  Ако все още се чудите – обадете ни се – винаги сме готови да помогнем с избора както на подходящите саксии, така и на растенията, които да украсят балкона или градината

След като сте взели предвид всички тези фактори и сте намерили подходящи саксии за своите растения, сте готови да се изцапате и да садите. Това е лесно и приятно занимание, за което трябва да знаете няколко основни правила за да бъдете успешни. Първо полейте растението за по-лесното му изваждане от временната саксия. Подгответе дъното на саксията с дренаж (ако слагате) и малко почва. Ще прецените кога е достатъчно като сложите растението, заедно с временния съд в новата саксия и не е нужно да го придържате на височина. След това притиснете на няколко места страните на временния съд, хванете растението в основата му и като покриете с длан повърхността на саксията – обърнете надолу. Придърпайте леко растението в основата, за да освободите лесно, като запазите формата на пръстта и съхраните корените и почвата около тях. Поставете в избраната от вас саксия, без да разронвате около корените. Допълнете с почва, притиснете добре и полейте. Винаги използвайте добра почвена смес, препоръчана от вашия градински център.

Готово! Вече имате красив зелен кът, направен от самите вас.

 

Автор admin

Вашият коментар