Пит Одолф и движението ‘New Perennial’

Пит Одолф е влиятелен холандски ландшафтен дизайнер, градинар и автор на редица успешни книги, посветени на проектирането с растения. Той е основоположник и водеща фигура на движението “New Perennial”, характерно със смела новаторска визия от тревисти многогодишни растения, избрани не толкова за техните цветове, колкото за  сложната комбинация от сезонност, енергия, издръжливост и цялостен вид  – както преди, така и по време и след цъфтежа.

Естествена визия

В проектите на Одолф личи стремежът му към натуралното усещане. Въпреки, че всичко е помислено до последния детайл, парковете и градините на холандеца изглеждат като красив естествен изблик на природата, в който човекът е само страничен наблюдател. Проектите на Пит докосват стотици хора, защото достигат интелектуална дълбочина с присъствието на елементи от всички нива, хармонизирани в красиви зелени пространства.

Идеи за градината

piet odolf_trentham gardensОмагьосани от градините на холандеца, ние решихме да ви предложим комбинации от растения за засаждане в саксии и кашпи за балкона, вдъхновени от съвместния му проект с Том Стюард-Смит  за ‘Trentham Gardens’, Великобритания. За постигане на стабилност в насаждения, се подбират многогодишни видове, с висока адаптивност към околната среда, които ‘се чувстват щастливи’ в компанията си. За този стил е характерно слабото присъствие на самозасяващи се растения, за сметка на многогодишните видове, които изглеждат добре без нуждата от редовно делене на коренищата.

Monarda и Thalictrum в комбинация с пластмасови саксии от серия Samba за смела и разчупена визия

purpleMonarda
Монарда
Thalictrum
Таликтрум

 

 

 

 

 

 

саксия,кашпа, пластмаса, навън
Високи саксии за интериор и екстериор от устойчива пластмаса
1311121255583209br1llightgreen
Пластмасова саксия с воден резервоар и колела

 

 

 

 

 

 

 

Нашето първо предложение съчетава Monarda и Thalictrum в комбинация с пластмасови съдове за засаждане Samba за смела и разчупена визия на зелената ‘дневна’. Монардата е красиво многогодишно ароматно и кулинарно растение, което цъфти от юли до септември, с ефектни цветове обагрени в бяло, розово, лилаво или червено. Лесно за отглеждане, то се нуждае единсвено от редовно поливане и изрязване на прецъфтелите стъбла късно наесен.  Ако решите да комбинирате монардата с таликтрум, както в проекта на холандеца за ‘Trentham Gardens’, изберете по-нисък вид (60cm), за да постигнете разнообразие, не само в цветовете и формите, но и във височината. Thalictrum delavayi достига височина от 110см  с красив цъвтеж и ефектна листна маса. Този таликтрум произхожда от Китай, но е напълно зимоустойив за нашата страна. Цъфти от юни до август в розово-лилаво и най-добре вирее на полусянка. Красив контраст прави с фината си структура на фона на по-плътно озеленяване. Таликтрума се използва за олекотяване на “тежките” композиции и е прекрасно растение за неформални и природни градини, каквито се тези на иновативния ландшафтен дизайнер.

Stipa + Achillea в керамична саксия Olive за естествена визия

achilea+stipa
Стипа (Коило) и Ахилея      (Равнец)
Olive cil
Керамична саксия Olive, студоустойчива тосканска теракота

Стипата (или Коило) е друго, често използвано от Одолф, многогодишно тревисто растение  с нежна и елегантна листна маса и съцветие. Височината на Стипата достига 60см, а красивият цъфтеж трае от юни до зимата. Стипата трябва да се отглежда на сухо, слънчево и добре дренирано място. За успешно отглеждане, най-важното условие е да се избегне застой на вода в корените през зимата, от което растението може да загине. Стипата има широко приложение и се използва в алпинеуми и скални кътове, цветни бордюри, композиции от декоративни треви и екстензивни покривни градини. Изключително добре се съчетава с Achillea millepholium (или равнец).

Равнецът също е многогодишно тревисто растение със ситно назъбени, тъмнозелени и меки листа, което достига 45см височина и 30см ширина. Равнецът е с декоративна листна маса и декоративни цветове и цъфти от юни до август. Цветовете при градинските култивари варират в най-различни цветове – бяло, жълто, розово, цикламено и тъмночервено. В диво състояние този равнец е разпространен в цялата страна и всъщност е добре познатия ни лечебен бял равнец. Това е напълно зимоустойчиво, непретенциозно растение, което трябва да се отглежда на слънчево и дренирано място. Съчетанието от Стипа и равнец в керамична саксия Olive е изключително ефектно, защото носи заряда на градините на Пит Одолф и създава много естествена визия на зелената ‘дневна’.

Salvia + Achillea в керамична саксия Wellness за романтична визия

salvia
Салвия (градински чай)
Ахилея (равнец)

 

 

 

 

 

 

ръчноизработена теракота, италиански дизайн
Керамична саксия Wellness

Салвията или градинският чай е ниско вечнозелено храстче, произхождащо от Средиземноморието, което достига 30-60см височина. Любима на Пит Одолф, Салвията е силно декоративна със сребристата си листна маса и ефектен цъфтеж от лилави цветове, събрани в класовидни съцветия през месец юни. Също като стипата, това растение се чувства най-добре на слънчево и защитено от вятър място, върху добре дренирана почва. Честото поливане, задържащата влага почва, както и прекомерното торене могат да му навредят, особено през зимата. Салвията е билка и подправка, а в България се използва и като декоративно растение – в скални кътове, ароматни градини и цветни композиции. Засадени в саксии Wellness, в съчетание с  бял хилядолистен равнец (Achillea millepholium),  лилавите цветове на Салвията, носят едно много романтично усещане и спомен за Средиземноморието, създавайки невероятен уют в градината и на балкона.

Ако има достатъчно място и желаете да използвате повече от една комбинация за обособяване на балконското пространсвто като красиво зелено кътче във вашия дом, ние ви препоръчваме да използвате саксии и кашпи от една и съща серия за да постигнете цялост и хармония.

Значими проекти на Пит Одолф

lurie-m-june-6-13
Lurie Garden

Lurie Garden в Чикаго е ярък пример за заряда, който Пит носи с творческия процес на търсене и експериментиране. Проектът предлага цял нов свят от възможности за работа с растителни видове характерни за прериите на северозапада, превръщайки градското пространство в красива градина от приказките.

Проучванията, които Пит прави за този проект му помагат да развие една палитра от растения, вдъхновила визията за ‘High Line’ в Ню Йорк, където е поканен от архитектите на парка да ‘илюстрира’ серия от настроения, пресъздавайки гористи местности, прерии и ливади. Работата на Одолф за ‘парка в небето’ е не просто красива, но и интригуваща и вдъхновяваща.

High-Line-WEB-550x368
High Line Park

 

 

Автор admin

Вашият коментар