Лоницера (холандски орлови нокти) е красиво широколистно листопадно пълзящо растение с изключително бързо развитие, като расте с до над метър годишно. Съществуват над 180 вида лоницера с различни цветове, размери и период на цъфтеж. Lonicera Belgica достига до 6 м. височина и 1,80 – 2 м. широчина, като прави плътно покритие на стени, решетки, огради. Използва се за вертикално озеленяване самостоятелно и в компания с други зелени или цъфтящи растения като катерливи рози, например. За всички видове лоницера е характерен изключително приятния им аромат. Изключително лесно за гледане растение. Нужно е да се осигури опора, по която да може да се захваща и катери. Регулярно се оформя.

Цветове:
Много голяма гама цветове във формата на заострени нокти, откъдето идва и името му. Конкретно Lonicera Belgica има едри цветове в нюанси на пурпурно, цикламено, кремаво и жълто.

Изложение:
Слънце и полусянка.

Засаждане:
Полейте обилно растението, така че да можете да го извадите лесно от временния съд като леко притиснете меките му стени и придърпате внимателно растението от основата му. Целта е да извадите корените, заедно с цялата почва от временната саксия. Поставя се в достатъчно дълбок съд или дупка, която да побере без никакви трудности корена и запълвате с пръст. По отношение на пръстта винаги е добре да използвате добри, предварително обогатени смеси, които се продават във всеки добър градински център. Можете да добавите и тор от калифорнийски червей или друг тор за цъфтящи растения.
Тъй като в основата си растението не покрива повърхността можете да комбинирате с почвопокривно растение, което освен, че ще покрие голата пръст, ще послужи и като защита на корените на лоницера. В случай че сте решили да оставите растението само в съда, бихте могли да покриете голата пръст с мулч (кори от иглолистна дървесина, които можете да намерите в по-добрите разсадници или градински центрове) или с декоративни камъчета.

Съд за засаждане:
Предвид очакваният максимален размер и фактът, че са многогодишни растения е добре да предвидите съд поне с около 40 см височина и широчина.

Подходящи съдове за засаждане:

  • Пластмасова саксия с колела и воден резервоар SAMBA 70

    91.00 лв.

Автор admin

Вашият коментар