Магнолията е едно от най-красивите листопадни цъфтящи декоративни дървета, които напоследък се радват на все по-голям интерес по нашите ширини. Съществуват над 200 вида магнолия, различаващи се по форма и цвят на цвета, време на цъфтеж и издържливост. Дълги години се смяташе, че в България климатът за отглеждане на магнолия е подходящ единствено на морето, но дори и в София има видове магнолия, които виреят много добре. Най-добре приспособените за условията ни и най-популярните видове, отглеждани в България са Magnolia Stellata (4 м. на широчина и до 3 м. височина); Magnolia Soulangeana (6-7 м. на широчина и височина); Magnolia Liliiflora (1,5 –  2,5 м. на широчина и 2,5 – 4 м. височина ) и изключително рядката магнолия в жълт цвят Magnolia Yellow Bird (до над 7 м. на широчина и до 12 м. височина). Дървото е впечатляващ акцент във всяка градина или в саксия на по-голям балкон или тераса. Повечето видове цъфтят рано напролет, още преди разлистването и радват с първи цвят след сивата зима. При добро отглеждане в края на лятото цъфти повторно и много по-впечатляващо тъй като листната маса вече е добре развита и откроява чудесно красивите цветове. Дървото се подрязва непосредствено след цъфтеж и преди залагането на новите пъпки за оформяне и премахване на увредените и преплетени клонки. Подрязването не е наложително, освен при отглеждането в съд, за поддържане на желана височина и форма.

Цветове
Най-популярни в България са белите звездовидни цветове на Magnolia Stellata и розовите, подобни на лилия цветове на Magnolia Liliiflora. От редките жълти представители в България може да се намери Magnolia Yellow Bird – с чашки подобни на тези на Magnolia Liliflora. Цветовете имат много лек и нежен аромат.

Изложение
Слънце и полусянка. Пазете от пряко излагане на силен вятър (инцидентно не е проблем, но постоянното брулене уврежда красивите големи листа и нежните цветове)

Проблеми
Няма специфични сериозни проблеми. В по-топлите и влажни райони могат да се появят гъбични заболявания, но те са рядкост. В случай, че забележите петна или специфично деформиране на листата, откъснете пострадал лист и го занесете в близката агроаптека за съвет.

Засаждане
Винаги избирайте контейнерни растения пред тези на бала или гол корен, тъй като са много по-устойчиви и преживяват значително по-добре промяната. Идеалният размер на растение, на което да се спрете е около метър – метър и половина (достатъчно голямо за да ви радва от момента на засаждането и достатъчно малко, за да се захване лесно). Растение с такъв размер е на между 3 и 5 години. При магнолиите е от съществено значение запазването на чувствителните и крехки корени. Навлажнете добре пръстта в работния контейнер, за да можете с притискане на страните му да извадите внимателно корените на растението заедно с цялата почва. Така съхранени поставете корените в подготвеното място /предварително подготвена ямка, в която работният контейнер се побира свободно, без да се притиска от страните и без да се налага като полагате растението да упражнявате натиск/. Допълнете с пръст, а накрая можете да добавите мулч /кори от иглолистна дървесина/, тъй като магнолиите предпочитат по-кисели почви, а мулчът повишава киселинността. Допълнителното предимство на мулчирането е запазване на влагата, предотвратяване израстването на плевели и трева и не на последно място, по-чисто е при валежи. Полейте обилно с вода. Най-подходящото време за засаждане е напролет, но и септември – октомври са подходящи ако покриете добре корените през първата зима с пръст и мулч или шума.

Някои допълнителни идеи при засаждане в саксия вместо в градината

  • Спрете се на по-малките представители, напр. Magnolia Stellata или Magnolia Liliiflora
  • Изберете достатъчно голяма и стабилна саксия, с широка основа за по-добра стабилност при развито дърво
  • Задължително изберете пробит съд. Ако саксията е без резервоар за вода и чинийката не е прикрепена, преди да започнете да запълвате с дренаж или пръст сложете над пробитата част филтърна хартия (например филтър за кафе). Така, дори и да преполеете, ще избегнете калните локви и ще попиете чиста вода
  • Дървото расте нависоко и ако саксията с пръстта не е достатъчно тежка при вятър може да се обърне, затова можете преди пръстта да положите ред камъни, които да дадат допълнителна тежест.
  • В случай че сте избрали широк съд и имате голяма площ гола пръст след засаждането, освен мулч можете да засадите почвопокривни или многогодишни ниски растения, с не плитка коренова система, така ефектът ще е още по-добър.

Съд за засаждане
Тъй като това са големи дървета, с бързо растящи корени, в случай, че сте избрали да отглеждате магнолията в саксия е добре да вземете максимално голяма такава, напр. 60 – 70 см.

Подходящи пластмасови и керамични саксии от НаВън

  • Пластмасова саксия с колела и воден резервоар SAMBA 70

    91.00 лв.

 

 

Автор admin

Вашият коментар