Митове и съвети за отглеждане на орхидеи

Как да отгледаме красиви орхидеи

Фаленопсис, който произхожда от югоизточна Азия, Филипините и североизточна Австралия, е най-разпространеният род орхидея за отглеждане у дома и ако се следват няколко прости правила, тези растения могат да ви радват с повече от един активен цъфтеж годишно.

Съществуват няколко популярни мита за условията, които е необходимо да осигурите на тези орхидеи за да се развиват добре, които затрудняват и дори отказват любителите на цветята да отглеждат красивото екзотично растение. Истината е, че фаленопсисът не се нуждае от много, за да се чувства и изглежда добре.

Митове при отглеждането на орхидея фаленопсис

Мит номер едно е, че орхидеите могат да се развиват единственно в прозрачни саксии, защото приемат светлина с корените си. Всъщност, както повечето растения, те фотосинтезират чрез големите си лъскави листа. Единствената причина повечето саксии за орхидеи да са прозрачни е любителите градинари да се ориентират по-лесно за необходимостта от поливане, тъй като при засушаване корените на фаленопсиса  стават сребристосиви.

Истината е, че орхидеите се чувстват прекрасно и в непрозрачни саксии и кашпи, стига да се поливат правилно.

Орхидеи в саксия Pandora от navun.bgОрхидеи в саксия Disco от navun.bg

Саксия Pandora                                Саксия Disco

Мит номер две е, че орхидеите не трябва да се поливат, а единствено да се киснат в съд с вода. Въпреки че този метод е най-разпространен, той не е единствен. В естествената си среда, орхидеите растат образно казано във въздуха. Техните, така наречени, „въздушни корени“ са покрити със специфична тъкан, която поема и съхранява влагата от въздуха, а след това отдава на растението необходимите количества вода.

Тази съвършена система работи така добре, че в домашни условия единственото нещо, за което трябва да се внимава е да не се преполее растението, защото корените могат да загният. Затова, ако орхидеите са засадени в големи съдове, които са трудни за преместване, те спокойно могат да бъдат поливани, но в умерени количества и само при напълно суха почва.

Правила за отглеждане на красиви орхидеи

Засаждане:

При засаждане е важно да се избере саксия, която е малко по-голяма от работната саксия или, в случай че изберете да засадите няколко орхидеи в един съд, да осигурите толкова място за всяко растение.
Растението се изважда внимателно от работната си саксия, а корените се почистват добре от стария субстрат. Измиват се с хладка вода и с остра ножица се изрязват мъртвите корени (изчистват се всички изсъхнали или загнили части). В предварително приготвената с дренаж (дренажът е добре да бъде около 1/3 от обема на саксията, като за непробитите съдове е абсолютно задължителен) саксия се насипва субстрат за орхидеи (обикновено приготвен от смес на едри късчета борова кора, кокосови влакна, мъх, хранителни вещества и др.). Растението внимателно се поставя в саксията, която се уплътнява с допълнително субстрат. Не е нужно да оставяте коренчета във въздуха, приберете всички в почвата. Орхидеята се полива и се поставя на светло място, неизложено на преки слънчеви лъчи.

Поливане:

В случай, че отглеждате орхидеите си в работни саксии, прилагайте метода на кисненето, като след това добре отцеждайте излишната вода. Налейте вода в кашпата и поставете работната саксия с орхидеята отново в нея, така че дъното да е потопено във водата. Оставете за няколко часа, след това изсипете водата. Осигурете пълно изсъхване на корените до следващото поливане.

Ако растенията ви са засадени, поливайте както останалата домашна растителност. По-внимателни трябва да бъдете в случаите, когато използваната саксия не е пробита и излишната вода не може да се оттича. В такива случаи е нужно да поливате с по-малко количество вода, докато свикнете с обема на саксията и с нуждите на растението. Поливането или кисненето трябва да се извършва редовно – на около 1-2 седмици, само при напълно изсъхнала почва. За още по-добър вид на орхидеите пулверизирайте с вода 1 до 2 пъти седмично листата и въздушните корени, ако са сухи.

Когато растението има нужда от поливане, корените са сребристосиви, а когато е напоен достатъчно, те са зелени. Ако пък са преполяти те стават зелено-кафяви. Меките и по-светли листа също са индикация, че орхидеята е жадна.

Изложение:

Един от най-важните фактори при отглеждането на фаленопсис е изложението и количеството слънчева светлина. Тази орхидея се отглежда най-добре на ярка, непряка слънчева светлина. При липса на достатъчно светлина растението не цъфти, а листата му потъмняват, докато пряката слънчева светлина може да го изгори. В случай, че изложението не е подходящо, поставете саксията на такова отстояние от прозореца, че лъчите да не попадат пряко върху листата му, или го осветяват през прозрачно перде.

Подходяща температура за отглеждане на фаленопсис е от 16 °С до 30°С. Падането на температурите нощем стимулира цъфтежа на орхидеята. Можете да стимулирате цъфтеж, като за няколко нощи изкарвате саксията навън (на температура, не по-ниска от 10 градуса), докато се покаже цветоносно стъбло. След това приберете орхидеята на постоянното й място.

Подрязване:

В случай че не виждате спяща пъпка на стъблото, от която може да се появи ново разклонение, след прецъфтяване цветоносните стебла на орхидеята се изрязват до нивото на розетката. При добри микроклиматични условия и правилно поливане, не е нужно орхидеите да се торят, но ако все пак това се прави е важно да се прави с тор за орхидеи и да не се прекалява.

Спазвайки всички съвети, гарантирано ще се радвате на прекрасни орхидеи, които ще ви заредят с положителна енергия и прекрасно настроение.

Някои от нашите предложения за подходящи съдове, които ще подсилят красотата на вашите орхидеи са:

Кашпа b.for Soft                                         Саксия Pure Cone Bowl                           Саксия Shell