ПОДГОТОВКА ЗА ЗИМАТА #2

Късната есен е времето когато трябва да се погрижим за растенията навън, така че през следващия сезон отново да бъдат в най-добрия си вид. Работата не е много, но е съществена за оцеляването на им. Ще разгледаме няколко основни групи от най-популярните у нас растения. Общо за всички групи са засушаването – от рядко поливане до пълно засушаване. Подсигуряването на много добро отичане на водата от саксиите за външните растения е съществено както за здравето на растението, така и за керамичните саксии, които зимуват навън /задържащата се вода може да замръзне и да увреди не само растението, но и да спука и най-здравата керамична саксия/. Можете да повдигнете леко саксията, за да осигурите пространство м/у отвора и земята, като предотвратите невъзможност за отичане поради плътен контакт.

Многогодишни цъфтящи, топлолюбиви

Най-често срещаните у нас растения, които могат да се съхранят през зимата са мушкато, сакъзче, бегония, каланхое и всички други растения от рода на сукулентите. Това са и растенията, за които трябва да се погрижите най-рано – при първите прогнози за застудяване. Общото правило при всички тях е да се приберат на закрито и светло място, но не с пряка слънчева светлина; да се намали максимално поливането (до пълно изсъхване на почвата) и да се спре подхранването. Понасят и изкуствена светлина, но е най-добре да се осигури естествена такава.

Засадени през септември резници Каланхое в саксия от колекцията GALEADE
Засадени през септември резници Каланхое в саксия от колекцията GALEADE

Каланхое: Резници за подмладяване (или размножаване) на растението можете да вземете по всяко време. За целта просто счупете клонка до „коляно“ (това е и мястото от което е най-лесно да счупите стъблото). Отчупеното връхче трябва да е поне 5-10 см и да може като отстраните долните листа, за да предотвратите загниване като се потопи или засади, да останат достатъчно листа, които да фотосинтезират. Можете директно да засадите в почва, в съда, който сте предвидили, но и ако искате да бъдете по-уверени в резултата, можете първо да потопите във вода, до покарването на първите коренови власинки и тогава да засадите. Това е растение, което е красиво и цъфти и през зимата, така че освен навън през топлите месеци може чудесно да украси и дневната ви през зимните.

Мушкато, засадено от резница в края на сезона в саксия от колекция SAMBA
Мушкато, засадено от резница в края на сезона в саксия от колекция SAMBA
възможност за бъдеща резница

Мушкато/Сакъз: За разлика от Каланхое видът им не е много привлекателен през зимата, освен ако не са млади растения, които сте подготвили в края на сезона. Основната цел на зимното съхранение на тези растения е оцеляването им за ползване като източник на резници за нови растения през следващия сезон.  Стъблата им през зимата са почти напълно оголени. Ново растение се захваща по абсолютно същия начин както при Каланхое – отчупване на връхче до „коляно“ и директно засаждане в почвата на желаната саксия. При зимуване понасят и изкуствена светлина.

Бегония: Най-важното е да знаете каква е бегонията ви – грудкова или с коренче. В случай че имате грудкова такава – прибирате растението на тъмно и хладно след първите нощни студове, изрязвате растението и прекратявате напълно поливането до пролетта, когато ги изкарвате на светло. Ако грудките са в земята в градината, трябва да се изровят, да се почистят внимателно от пръстта и да се съхранят на тъмно и сухо, без да се допират една в друга. Кореновите бегонии могат да красят по-дълго дома ви, т.к. растенията изглеждат добре и продължават да цъфтят и известно време след като ги приберете. Когато започнат да вехнат и да падат листата им, се отрязват на 5-10 см от основата, отново до  “коляно”. Полива се само след напълно изсъхнала почва. Зимува на светло, без пряка слънчева светлина.

подрязване на роза
подрязване на роза

Рози: Изключително важен за здравето им сезон. Една от най-разпространените грешки у нас при отглеждането на розите е подрязването им наесен. В последните години времето е много непостоянно и високи температури през зимата се случват все по-често, а ако розата ви е подрязана и готова за ново развитие подобно повишаване на температурите може да я подлъже и тя да започне развитието си по-рано от нужното. Единственото рязане, с което трябва да се ограничите наесен, но което е задължително, е отстраняване на прецъфтели цветове и изсъхнали, заболели, и увредени клонки (изрязва се до здраво, над листо със заложена пъпка в основата, а рязането е по диагонал, с посока противоположна на пъпката, за да може стичащата се вода да не се плъзга в основата на листото и да пречи на развитието на бъдещата клонка). Освен щателното почистване на клонките на розата, сериозно внимание трябва да се обърне и на почистването на почвата под храста – всички опадали листа трябва да се почистят много внимателно защото представляват потенциална опасност за развитие на заболявания на растението. В случай че растението ви е младо, можете да засипете основата на стъблото с пръст или да покриете с мулч, за да предотвратите измръзване. Ако растението е добре развито и установено, това не е нужно. Розите, които са в малки саксии, с малка защита могат да се поставят на завет и ако решите да заложите на презастраховането и покриете саксиите, трябва да сте сигурни, че не запарвате корена и не пречите на циркулацията на въздуха. Ако сте решили да пробвате да размножите розите си, сега е моментът да заложите резници. Изрязвате здрави части от клонки по описания по-горе начин полагате долния им край в почвата и покривате с буркан или бутилка с по-широко гърло. Така подготвени розите ви са готови да изкарат зимата и да ги събудите напролет, след последните минусови температури, но преди времето да ви изпревари със събуждането.

Топлолюбиви храсти и дървета:

Тук изброяването може да бъде дълго – без да сме изчерпателни: дървовиден хибискус, китайска роза, камелия, зукум, маслина, палми… Общото правило – внасяте на топло, особено младите растения. В случай обаче че вече са твърде големи и не можете да ги преместите или сте ги засадили не в саксия, а  директно в земя е нужно да се погрижите по-сериозно за предотвратяване на измръзване. Специална защита изискват както стъблото и короната, така и корените на растението. На пазара ни могат да се намерят няколко различни вида „термо – одеала“ за плътното завиване на растението. Различават се по плътност, и колкото по-топлолюбиво е растението, толкова по-плътно или „тежко“ покривало трябва да вземете. Важно е да не завивате растението с найлони или други подръчни и непроветриви материали, т.к. те буквално ще го задушат, може да се появи и мухъл. Най-топлолюбивите растения като нестудоустойчивите палми, напр. освен от „одеало“ имат нужда и от нагревател в корените. Много е важно да изберете качествен такъв с термостат, т.к. са възможни прегряване и аварии. Описаните продукти можете да намерите в големите магазини с градински центрове като Бриколаж, например или при основни доставчици и производители на палмови и екзотични растения като Палм Център Пловдив.
В случай че предварително знаете, че няма да местите растението, можете да подсигурите допълнителна защита на саксията още при засаждане. Можете да “изолирате” вътрешните стени на саксията със слой стиропор или тънка топлоизолация за сгради. Трябва обаче да съобразите, че обемът ще се намали и съответно да се сдобиете с по-голям размер на саксията.

Туи: Издържливи и вечнозелени, но огъващи се и чупещи се под тежкия сняг. Предотвратяването на това е и единственият ви есенен ангажимент за туите. Преди падането на първия сняг, привържете клонките на туите с връв към стъблото, така че да предотвратите натрупването на сняг върху тях. Връзването става от основата към върха. Освен с връв, можете да приберете клонките и със специални за целта мрежи, които могат да се открият в големите вериги магазини с градински центрове. Не режете наесен, освен ако няма изсъхнали клонки, които да отстраните! Подрязването и оформянето става напролет. В случай, че върхът на растението е много нежен или растението е младо, не е зле преди да привържете клоните, да осигурите стабилност на ствола с пръчка за цялото растение или с импровизирана шина само за върха
Идея: в основата им можете да засадите пролетни луковици, но предвидете отстоянието от туята спрямо максималния размер на луковичното растение. На всеки етикет с луковички максималният размер е посочен.

 

Автор admin

Вашият коментар