Домът е мястото, където прекарваме най-голяма част от времето, и когато трябва да го обзаведем, не пестим енергия, пари и време. Наемаме специалисти, за да ни помогнат с концепцията, стила и материалите и се стараем да сме в крак с модните тенденции. Стане ли  въпрос за екстериора на дома обаче, често го пренебрегваме и не усвояваме докрай потенциала му. А когато разполагаме с балкон, веранда или дори градина, защо да не ги превърнем в естествено продължение на интериора и да не ги обособим като зелена дневна?

Когато избираме мебели за екстериора, много често избираме такива, които са по-бюджетни, без да осъзнаваме, че именно те излизат по-скъпо. Защо това е така?

Повечето градински мебели на нашия пазар, всъщност, не са пригодени за външно ползване. Пластмасата изсветлява и се захабява под влиянието на UV лъчите. Дървото също губи цвета си и гние, когато не е обработено правилно. След намокряне, меката мебел съхне бавно, което води до образуване на мухъл. Поради това, предпочитаме да не инвестираме много  пари в мебели, които ще трябва да бъдат сменени след един-два сезона, а избираме евтини, но същевременно некачествени продукти. Вместо да даваме парите си на вятъра, е добре да се информираме за елегантните и удобни алтернативи, които в дългосрочен план са изключително изгодни, тъй като могат да бъдат използван с години.

Важно е да знаете, че производителите на по-високия клас мебели за градина не пестят ресурси за разработване на иновационни материали за своите продукти и непрекъснато осъвършенстват технологичния си процес. Техните мебели са подходящи за всякакви климатични условия, осигуряват максимален комфорт и са лесни за поддръжка.

Разнообразието от стилове, размери, нюанси и  серии сред различните производители на high-end екстериорни мебели и наличието на многобройни аксесоари за ползване на открито позволяват да развихрите въображението си и да претворите своята всекидневна в градината или на балкона.

Предимствата на високия клас градински мебели са многобройни, a едно от най-значимите е използването на иновативни материали, като например Cane-line Tex, на датския бранд Cane-line. Той успешно имитира текстил, но има свойства да съхне бързо и да издържа на различни климатични условия. Това го прави идеален за ползване на открито и е лесен за поддръжка. Сред продуктите, в чийто състав присъства материала Cane-line Tex ще открието екстериорни килими, възглавници и пуфуве, които придават на зелената дневната неповторим уют и пресъздават топлината на дома.

Голяма част от градинските мебели в по-високия ценови сегмент притежават системата  QuickDryFoam, която представлява ядро от бързо съхнеща пяна с анти-бактериално покритие за предпазване от образуване на мухъл и други гъбички. Екстериорните дивани и кресла с тази технология съхнат толкова бързо, че можете да ги използвате до един-два часа след дъжд, което ги прави в пъти по-практични от обикновените мебели на пазара ни.  Резултатът е комфорт на интериорна мебел, която спокойно се ползва за външни условия.

Добрите производители също предлагат красиви и практични алтернативи на ратана и обикновенната пластмаса. Такава например е боядисаният полиетилен, който е устойчив на влага и на големи температурни амплитуди, а еластичността му осигурява оптимален комфорт при всяка мебел. Полиетиленът е UV устойчив и много лесен за поддръжка, което го прави идеален за  трапезарни маси и столове, дивани и кресла за ползване на открито.

Инвестицията в по-висок клас градински мебели, е добра идея, не само защото ще създаде елегантност и уют в екстериора, но ще гарантира дълготрайност и добър вид на всекидневната на открито с минимална поддръжка за много години напред, а висококачествените, специално пригодени за външни условия материали, ще осигурят целогодишно ползване.