ИДЕИ ЗА ЛЕТНИ САНДЪЧЕТА #6

Лятото е сезонът, през който балконът на градския човек се превръща в дневна на открито, а цветята са най-красивият и съществен елемент от обзавеждането й. Летните едногодишни и двугодишни цъфтящи видове, безспорно са най-атрактивни, а продължителният им цъфтеж ги превръща в абсолютен фаворит при избора на растения за лятната тераса. За това те ща бъдат главен герой в идеите, които ще откриете в нашата поредица за красиви цветни сандъчета.

Първата комбинация, която ще ви представим е от петуния, лобелия, вербена и бакопа. Това съчетание е изключително нежно, а цветните каскади ще ви радват чак до средата на септември.

Петуния – Добре познатите петунии, актуални и тази година, са с вълнуващи големи цветове, които се появяват още напролет. На българския пазар може да откриете всякакви сортове: кичести простоцветни и къдрави. Петуниите могат да са обагрени в червено и жълто, лилаво, розово, бяло и дори двуцветно. Нужно е прецъфтелите цветове да се почистват

 

Лобелия –  Както петунията, така и следващата звезда в нашата цветна експлозия е добре позната и харесвана у нас. Лобелията прави облак от дребни и много нежини цветчета, които могат да  са сини, бели, розови, дори виолетови и цъфтят чак до началото на есента.

 

 

Вербена – Вербената също е сред най-обичаните цветя за балкона. Тя цъфти обилно от юни до октомври с най-различни обагрени цветове, които са събрани по върховете на стъблата.

 

 

 

Бакопа – За разлика от петунията, лобелията и вербената, бакопата още не е добила популярност тук. Изключително красива африканска билка, на места тя се отглежда заради чисто декоративните й качества: ефектен цъфтеж, каскаден и почвопокривен ефект. Бакопата цъфти неуморно от пролетта до първите студове на есента със звездовидни бели, розови, светлосини и дори бели цветове.

 

Богатсвото от цветове и форми при четирите вида позволява безброй вълнуващи и поразително красиви комбинации. Нашето конкретно предложение е за бяла лобелия, розова бакопа, лилава вербена и цикламена петуния, съчетани в сандъче Samba 80 в цвят фуксия, което да даде допълнително цвят и свежест на екстериора.

Samba 80 – студо- и UV-устойчиви италиански пластмасови саксии/съндъчета с воден резервоар в шест цвята. С нестандартния си размер и пъстри цветове са неизбежен акцент на балкона. Подходящи за поставяне на земята и на хоризонтален перваз на прозорец или ограда. Повечето видове балконски цъфтящи растения или подправки ще се чувстват прекрасно в това сандъче.

 

Най-подходящо изложение за такова сандъче са западното и източното, а почвеният субстрат за успешно отглеждане на тези растителни видове следва да бъде с добри дренажни свойства, с добра въздухо и водопропускливост. Изграждането на дренаж за оттичане на излишната вода е ключов при засаждането на сандъчетата .Поливането следва да бъде умерено, като не допускайте почвата да изсъхне напълно. През периода на цъфтеж торете всеки две седмици с тор за цъфтящи растения.

Автор admin

Вашият коментар