One Central Park връща природата обратно в града

Picture 1
Изглед към фасада с вертикално озеленяване на комплекса One Central Park

На мястото на бивша пивоварна в град Сидни, Австралия, величествено се издигат два небостъргача наречени One Central Park, като част от проект за преустройството на района. Сградите се намират на ключово място в града, където централната бизнес зона се прелива в околните предградия, и така метафорично стоят в пресечната точка на впечатляващата градска архитектура и заобикалящия я ландшафт. За да отразят ключовото място на комлекса, архитектите от ASPECT| OCULUS и френският художник и ботанист Патрик Бланк, превръщат фасадите на тези две кули в красиви зелени стени, изградени от 250 местни австралийски растителни видове и така, с общо 1200м2, One Central Park се превръща в най-голямата вертикална градина в света. Освен вертикално озеленяване, в сградите са интегрирани покривна градина, вътрешно озеленяване и подиумни градини.

 „Жива архитектура“

Picture 2
Покривна градина в комплекса One Central Park

В ценностите и идеологията на ASPECT Studios е залегнала идеята за “жива архитектура”, която умело интегрира растения и вода в застроените площи. Така нареченият ‚ефект на топлинния остров‘, при който общата температура на площ се увеличава чрез акумулиране на топлина от сгради и пътни настилки, е идентифициран като нарастващ проблем в Сидни. Чрез прилагане на „живата архитектура‘ Австралия адресира проблема с промените в климата и ефективно се справя с недостига на вода и енергия. Тази практика води и до подобряване на топлинната ефективност на сградите, подпомага регулирането на въздействието на дъждовните водиq, рециклирането на водата и увеличава градското биоразнообразие.

Picture 6
Освен с вертикални и покрвивни градини, комплексът може да се похвали с красив ландшафт в подиумното пространство

Технология и поддръжка

Picture 4
Система от вертикални градини, при която растенията се прикрепват към стоманени въжета

Комплексът One Central Park изглежда така сякаш заобикалящият го парк се е плъзнал по фасадите на кулите, увити с хиляди местни и екзотични растения,  създавайки неповторима атмосфера на симбиоза между живата и неживата среда. Зелената фасада е поддържана от хидропонна система, в която растенията се прикрепват към стоманени въжета и кашпи, всяка от които съдържа своя собствена система за напояване от рециклирана  вода. Светлина, въглероден диоксид, вода и хранителни вещества механично се разпръскват из комплекса и въпреки скептичността на част от обществото за успеха на проекта, растенията се развиват чудесно вече две години и имат мощен визуален ефект.

 

 


Желана промяна

One Central Park е пример за това как границите на възможностите се разгръщат и се надяваме успешният експеримент да послужи за вдъхновение в бързо развиващата се строителна индустрия. От НаВън вярваме, че високите стандарти и изисквания към градската среда не трябва да са само мираж от далечна страна, но да са изискване за всеки бъдещ проект у нас. Надяваме се, че през следващото десетилетие новопостроените градски комплекси ще последват световните тенденции за ‚жива архитектура‘ и поне отчасти ще заменят сивия бетонен пейзаж с красиви зелени пространства.

Статията е изготвена по материали от landarchs.com

Автор admin

Вашият коментар