Зелената дневна

Ежедневието в града може да е безкрайно сиво и лишено от всякакъв досег с природата. Затова, когато дойдат почивните дни, мнозина от нас отиват да отдъхнат сред природата, където да се любуват на по-свежия въздух и обгръщащата ги зеленина. Но ако нямаме възможност за чести пътувания, или просто искаме и в делничните ни дни да има малко красота от природата? За градския човек, балконът остава мястото, където може да пресъздадете своето зелено кътче.

Ако все още не сте проектирали своята зелена дневна, лятото е моментът да го направите. Възможностите за аранжиране на терасата са много. Всичко зависи от площта, с която разполагате и от личното ви вдъхновение. Не се притеснявайте да експериментирате с материали, цветове и техники, като единственото правило е да изберете стил и да се придържате към него. По-големите тераси дават възможност за обособяване на различни зони – барбекю, външна трапезария и дори детски кът. В списъка с възможности за зелена композиция влизат малък алпинеум, лична билкова градина, аранжировка с цъфтящи растения или съвсем минималистичен дизайн, според собствените ви предпочитания. Изборът на съдовете за цветя е важен и е хубаво да се спрете на един тип, така че терасата ви да е стилистично издържана.

JErb_green pots
Екстериорен дизайн от Джефри Ерб, Ню Йорк с мебели в неутрални тонове и зелени съдове за засаждане като акцент.

Предвидено озеленяване на терасата

Хубаво е още при проектирането на сградите да се предвидят озеленени тераси с изградени цветарници, които да са снабдени с хидроизолация и поливна система. В този случай за озеленяването могат да се използват най-различни растения, които успешно презимуват навън, защото дълбочината на почвата е достатъчна и корените са защитени от замръзване. Така се получават интересни решения от функционална и естетична гледна точка, които същевременно променят коренно облика на сградите. Например, живият плет на терасата допринася за шумоизолирането на помещенията и ги предпазва от вятър и замърсявания. Практически това решение е напълно възможно, при условие че е предвидено още на ниво проект.

JErb_street
Жив плет от лигуструм защитава терасата от шума на близкия булевард и създава усещане за уединеност и уют. Дизайнът отново е на Джефри Ерб.

Отчитане на факторите на средата

zokum
Зокумът в комбинация със семпли мебели в сини тонове придава средиземноморски облик на терасата. За по-голям ефект използвайте керамични съдове за засаждане.

Независимо дали сградата ви има изградени цветарници, или трябвда да създадете своята озеленена тераса сами, правилното отчитане на факторите на средата, като изложение и микроклимат, е гаранция за успешното реализиране на естетически красива зелената дневна. Ако имате южна тераса, добре е да се спрете на видове, издръжливи на слънце. Средиземноморските растения са изключително подходящи за такъв тип изложение.Зокумуът, (Nerium oleander), на който се е любувал всеки, който е бил на море в Гърция,  расте на големи храстови масиви, а цъфтежът му е обилен през цялото лято. Цветовете варират от бяло, червено, розово и светлооранжево. Големият атрактивен вид изисква достатъчно място и възможност за съхраняване през зимния период, защото с падането на първите есенни слани, деликатното растение може да загине. Ако пространството ви е ограничено, от подходящите едногодишни растения за южно изложение най-издръжлива е вербената (Verbena), която може да се намери в най-различни брагри като бяло, розово, червено и наситено лилаво. Особено атрактивна е пълзящата форма на растението, кято може да се използва  както за сандъчета, така и за висящи кошници. Ако поставите сандъчета на парапета на терасата, можете да пуснете увивни растения, като им подсигурите допълнителна опора, за която да се прикрепят. Не забравяйте, че дори устойчиви на интензивно слънце растения се нуждаят от редовно поливане и грижи.

Многогодишни или едногодишни растения

Терасите със западно изложение са аналогични с южните. Най-облагодетелствани са източните тераси, където можете да използвате голямо разнообразие от растения, без да засенчвате допълнително. Източното изложение е подходящо и за изнасяне на повечето стайни растения на открито. При откритите тераси засаждането на многогодишни растения, които презимуват отвън в съдове изисква необходимата подготовка. Kогато растенията са засадени в градината, почвата в по-долните слоеве не замръзва и това ги предпазва от загиване. Ако следвате няколко прости стъпки за създаване на подходящите условия, можете да осигурите защита за балконските растения и те успешно да презимуват на открито. Първо и най-важно изискване е да подберете достатъчно студоустойчиви видове. Следващото ключово условие е да подготвите дренаж на съда за засаждане (за идеи за дренаж и изолиране на съдовете през зимата вижте в тази статия). През студените месеци, когато растенията са най-уязвими е добре да направите и допълнителна защита, като мулчирате пръстта и покриете корените на растението.

Дървета на балкона

Както предварително изградените цветарници, така и обемните съдове за засаждане позволяват използването на многогодишни дървесни видове. През зимата широколистните листопадни растения “заспиват”, затова, ако засадите ниско широколистно дърво в достатъчно дълбок съд и изполвате мулч да покриете почвената повърхност, то ще презимува успешно. Декоративните форми на ниски дървета, като японски явор (Acer palmatum), черница Morus alba pendula и японска вишна (Prunus X subhirtella pendula) са най-подходящи  и могат да се намерят в почти всеки градински център.

Остъкленият балкон

littlepieceofme
За малкия балкон използвайте вертикална дървена скара на стената за прикрепяне на саксии с държач, за да оптимизирате пространството.

През месец юли остъклените балкони са широко отворени и приветстват лятото. Тяхно предимство е, че функционират активно целогодишно, като в края на есента могат да бъдат преобразени в малки зимни градини.  За остъклен балкон с южно изложение и достатъчно място  изключително подходящи са екзотичните субтропични видове, като палмите от вида Trachicarpus, които спокойно изкарват зимните месеци. Средиземноморските лимонови дръвчета също биха донесли красота и романтика на остъклената тераса. Изберете един или два акцента от по-едър растителен вид и добавете към тях по-малки елементи – папрати, азалии, билки, а ако пространството е ограничено, използвайте различни приспособления за разполагане на растенията по стените и във висящи кошници.

Зелени покриви

Покривните градини, подобно на озеленените тераси, създават неповторима атмосфера и са красиво място за отдих. Зелените покриви с интензивно поддържане са с висока декоративна стойност, но изискват сравнително сложна и скъпа конструкция, която да издържа на големи натоварвания, за да понесе тежестта на растенията и почвата. В нея могат да бъдат включени ниски дървета и храсти, устойчиви на вятър, цветя и малки архитектурни елементи. При покривните градини с екстензивно поддържане, изборът на растителност е сравнително малък, но не изискват толкова сериозни средства за направа, а същевременно спомагат подобряването на външния вид на сграда, оказват положително влияние на температурния й режим и подобряват състоянието на микроклиматичните условия на заобикалящата я среда.

Обзавеждане и аксесоари

При проектиране на балкона, освен растителността, много важни са и настилката, мебелите и аксесоарите. Дървената настилка, или декинга, създават уют, докато гранитогреса и каменните плочки носят една по-съвременна визия.  В последните години, скандинавският минимализъм се е наложил като водеща тенденция в мебелния дизайн и много хора избират именно неутралните цветове и изчистените линии за обзавеждането на балкона. Продуктите на датската фирма Cane-line, които НаВън предлага на българския пазар, съчетаващи високо качество и high end дизайн, са изцяло изработени за външни условия и са не просто красиви и удобни, но и изключително функционални.

cane-line_textile
Аксесоарите и екстериорният текстил създават завършеност и уют на балкона, като добавят цвят и акценти в зелената дневна. Разгледайте нашия сайт за разнообразие от възглавници, пуфове, масички и аксесоари за балкона.

Зелените решения за градските убежища са многобройни и най-разнообразни и носят истинска наслада за сетивата. Затова побързайте да създадете своето кътче на балкона, следвайки своите собствени предпочитания и визия. Ако все пак решите да се спрете на варианта с покривно озеленяване, задължително се консултирайте с ландшафтен архитект, който да проектира вашия мечтан зелен покрив. В НаВън можем да помогнем както в избора на подходящите растения и съдовете за засаждане, които най-добре ще откроят красотата им, така и в изработването и реализирането на цялостни проекти за обзавеждането и озеленяването на балкона.