БИЛКИ ИЛИ ПОДПРАВКИ В САКСИЯ ЗА КУХНЯТА ИЛИ БАЛКОНА #4

Билките са ароматни растения, с широко приложение в кулинарията, козметиката и медицината. Силният аромат на билките, осезаем най-силно в топли дни, се дължи на етеричните масла, които се намират в листата и цветовете им. Билките имат високо декоративна стойност и не се нуждаят нито от много място, нито от специални грижи за да изглеждат и да се чувстват добре.

Не е необходимо да сте собственик на голяма градина за да създадете своето ароматно кътче. Дори и най-малкият балкон или тераса могат да приютят няколко саксии с ароматни подправки и билки. Условието е да изберете слънчево и заветно място и да поливате растенията  редовното, но само ако периодът е сух. Прекомерното поливане може да доведе до  изгниване.

Как да си посадите билки?

Март е най-подходящият месец, през който да създадете своята билкова градина. Може да започнете от семенца или от готов разсад. Ако изберете да засеете своите подправки, след сеитбата е важно да ги покриете с пръст и добре да притиснете почвата. До  поникването на семената трябва да се полива всеки ден.

Но тъй като вече е месец юни, най-добре е да се разходите до разсадник и да си вземете отгледани малки растения. Пресадете като оставите достатъчно разстояние между растенията. Подправките обичат пропускливи и добре дренирани почви, затова е препоръчително да засипете саксията или сандъчето с дренажен слой от пясък или ситен чакъл с дебелина 2-3 см.

Едногодишни подправки

basilicumБосилек (Ocimum basilicum) – Най-подходящият сорт босилек за отглеждане в саксия е дребнолистният босилек, който прави компактно и гъсто храстче. Червенолистният босилек също освен декоративен, може да се използва и като подправка. Босилекът обича топлината, многото слънце и редовното поливане. Може да си направите разсад, но може и направо да наръсите семенца в саксията, леко да ги покриете и държите на топло и светло място, докато поникнат. Никне бързо. Ползването му можете да удължите, като периодично режете от него 1/2 или 2/3 от височината му и не му позволявате да цъфне. Тогава босилекът се разклонява и продължава да произвежда нови свежи листа. Почвата в саксията трябва да е плодородна, а и да се тори през вегетацията, за да го ползвате максимално дълго

Curry PlantГрадинско къри е медоносно растение, което се използва като подправка и билка. Ароматът е подобен на индийското къри, от където идва и народното му наименование. Градинското къри се разпростира на ширина до 60см. и достига височина 50-100см., като е добре да поддържайте височина до 50см. Листата са сиво-сини до сиво-зелени, подобни по форма на тези на лавандулата и розмарина, с много приятен аромат. Цветът на листата се променя в зависимост от слънцегреенето и състава на почвата. Градинското къри обича слънчеви изложения и добре дренирани и богати на хранителни вещества почви. Внимавайте с поливките – растението издържа леко засушаване, но веднъж преводнено – трудно се възстановява след това. Растението цъфти обилно с ароматни жълти цветове от юли до август, които могат да се изсушат и да се използват като незаменима подправка към месни ястия, салати, сирена, ориз, зеленчуци и сладка. От цветовете се приготвя и чудесен чай.

Многогодишни подправки

alliumСибирски лук (Allium schoenoprasum) – Това е многогодишен лук, който е естествено разпространен у нас и е изключително подходящ за отглеждане в сандъче. Може да се реколтира няколко пъти през лятото, а ако не се изрязват перата, лукът цъфти в късната пролет, прави семена и се самозасява. Цъфтежът също е атрактивен. Тъй като лукът не произвежда много голяма листна маса в сравнение с познатия ни двегодишен лук, който се отглежда за пера или глави, отглеждането му не може да осигури количества за ежедневно готвене и не се отглежда с тази цел. Най-често се използва за декорация на ястия, в някои салати и сосове. Вкусът и ароматът са по-деликатни и слаби, отколкото на обикновения лук. Може да го отгледате чрез засяване на семена или чрез закупуване на готови растения за разсаждане. Може да се отглежда с години. При редовно бране е необходимо и подхранване. А редовното поливане е задължително, защото иначе листната маса загрубява. Презимуват луковичките без листа.

origanum_vulgareРиган (Origanum vulgare) – Риганът се развива най-добре в голяма саксия (5-10л.). Не мръзне, понася частично засушаване и предпочита пълно слънце. Когато растението започне да цъфти, цветовете с дръжките се изрязват и изсушават. Но ароматната листна маса може да се ползва и без да е цъфнала. Освен основният вид риган, който е разпространен естествено у нас, приложение намират и две негови декоративни разновидности – Origanum vulgare “Aureum” – жълт риган и Origanum vulgare “Variegatum” – пъстролистен риган. Те са по-дребни и предполагат по-малка възможност за редовно бране, но пък са листнодекоративни и с двойна употреба – кулинарна и декоративна. Основният вид се размножава със семена и делене, а декоративните с делене и резници.

Lemon-ThymeЛимонова мащерка (Thymus citriodorus) – Това е дребно вечнозелено полухрастче, с малки, овални и силно ароматни листенца. Мащерката е кулинарно, лечебно и декоративно растение, което достига височина и ширина до 20см. Като цяло е непретенциозно за отглеждане, но в много студени и безснежни зими може да бъде повредено от студовете, затова е добре да му се прави някаква защита. Мащерката цъфти през юни и юли с дребни розово-виолетови цветове и се развива най-добре на слънчево и топло място с добре дренирана почва. Невзискателна е към поливане и плодородие на почвата. Този сорт има силен лимонов аромат и е много добър за направа на билков чай.

Отглеждане на билки навън

Билките може да се отглеждат както в пластмасови така и в керамични саксии. Условието е съдовете да осигуряват достатъчно обем за развитие на кореновата система и така съответно да израсне по-пищна надземна част.

Керамични саксии

Керамичните саксии и кашпи са наистина красиви и придават един средиземноморски облик на терасата. Ако не са специално създадени за употреба навън (студоустойчиви и UV устойчиви) можете да ги използвате за едногодишни подправки, а зимата да ги държите опразнени или с напълно сух субстрат, защото когато температурата падне под нулата, замръзват и се спукват. В случай че имате студоустойчива кашпа (не пробита саксия) е нужно да осигурите засушаването на почвата за да избегнете спукването. Керамичните съдове имат още една положителна страна – непокритите с глеч саксии са дишащи, по-топли в студа и по-малко нагряващи се в горещините от пластмасовите. Това ги прави много подходящи за повечето средиземноморски подправки.

В НаВън предлагаме разнообразие от висококачесвени керамични съдове за засаждане. Направени от тосканска Galesto глина, нашата колекция Les Aromates включва саксии с традиционен дизайн, създадена от италианските майстори на теракотата. Съдовете от тази серия съчетават традиция, красота и романтика от най-високо качество, като едновременно с това са студоустойчиви и UV устойчиви.

Пластмасови саксии

От друга страна, пластмасовите саксии имат изключителното предимство да са леки и с много разнообразни форми, цветове и функционалност. Съществуват различни методи на обработване на материалите, което определя качеството на саксията. Ако се спрете на пластмасова саксия, избирайте висококачествена и устойчива пластмаса. Устойчивостта на UV лъчи и измръзване са другите фактори, определящи функционалността на саксията. Поради специфичните климатични условия за България (типично горещо  лято и студена и влажна зима) е много важно, когато избирате градински съдове, да се поинтересувате за техните характеристики.

За вдъхновение разгледайте нашата серия ‘Samba’ – изключително богата колекция в голямо разнообразие от цветове и форми на италиански пластмасови саксии и сандъчета за засаждане. Леки и модерни, продуктите от серия ‘Samba’ са студоустойчиви и UV устойчиви и притежават воден резервоар.

Подходящи пластмасови и керамични саксии и кашпи от Навън

  • Сандъче от глазирана керамика GALEADE 23

    30.00 лв.
  • Сгъваема пластмасова кашпа за подправки INFOLIA

    7.80 лв.

 

Автор admin

Вашият коментар