ИДЕИ ЗА ПРОЛЕТНИ САНДЪЧЕТА #8

След пилотното за 2018г. издание на рубриката ‚Съвети от професионалиста‘, посветено на пролетните сандъчета, сме ви подготвили втори вариант за цветен акцент на балкона, с който да зарадвате сетивата си след студената и сякаш безкрайна зима.

Новото предложение е за на вечнозелен евонимус, ефирно коило, пролетните цветове на мускари и теменужка в пластмасово сандъче с държач. В случай, че решите да комбинирате сандъчето с първото предложение от поредицата Идеи за пролетни сандъчета, е добре да се спрете на един и същи  цвят за саксиите. Растенията също е добре да са в една и съща цветова гама, за да постигнете пълна хармония.

Планирайте засаждането на сандъчето през първите топли дни на април, когато времето е достатъчно меко и разсадниците и градинските центрове вече са заредени с растителност за сезона.

Какво ще ви е необходимо:

  1. Сандъче Samba в цвят антрацит с държач
  2. 4 броя Muscari ‘Blue Magic’ (мускари)
  3. 1 брой Stipa tenuissima (коило)
  4. 4 броя Viola wittrockiana (теменужка)
  5. 1 брой Euonymous ‘Emerald Gaiety’ (евонимус)
  6. Градинарска пръст (7 литра)

Какви са стъпките при засаждането:

Стъпка 1: Избраните растения обичат пропускливи и добре дренирани почви, затова е препоръчително да засипете сандъчето с дренажен слой от  чакъл с дебелина 2-3 см. В случай, че изберете съд от серията Samba може да пропуснете тази стъпка, поради наличието на вградена дренажна система.

Стъпка 2: Допълнете 2/3 от съда с пръстта, като притискате с ръка, за да слегне.

Стъпка 3: Засадете коилото в центъра на сандъчето и завършете с останалите растения, като теменужките оставите за периферията на съда.

Стъпка 4: Допълнете празните места с останалата пръст и притиснете добре. Полейте, за да слегне почвата и го преместете на отреденото му място, където ще ви радва с красивите си цветове чак до юни.

Тайните на отглеждането: Коилото, евонимуса, мускарито и теменужките обичат светлината и умереното поливане, но внимавайте почвата да не изсъхва напълно. В периода между април и юни е добре сандъчето да се тори веднъж седмично, а след като прецъфтят пролетните растения (мускари и теменужка) може да ги подмените с подходящи летни такива. Луковиците на мускарито може да съхраните на хладно и сухо място за следващия сезон.

Финал: Ако имате достатъчно място, заложете на поне два броя сандъчета и комбинирате смело с други пролетни цветя за да се насладите на богата и истински красива пролетна градина.