Вечнозеленото храстче калуна е невероятно растение, което заслужава почетно място във всяка градина. Калуната има удивителната способност да сменя цветовете и облика си през цялата година, вдъхвайки живот и динамика, тогава, когато са най-необходими. Лесна за отглеждане и поддръжка, калуната се нуждае единствено от добър дренаж в саксията и известно количество слънце, за да се чувства и изглежда добре. А радостната новина е, че именно септември започва сезонът на това красиво храстче и в разсадниците и магазините за цветя има в изобилие от него.

Как да направим градината или балкона по-красиви с калуна

Калуната има ефектна листна маса, която сменя цветовете си през сезоните, минавайки през наситено зелено, жълто, бронзово и червено – невероятна палитра от цветове, особенно ценна през зимните месеци, когато градината и балконът най-много се нуждаят от разнообразие и динамика. Храстчето цъфти в бяло, розово или цикламено от средата на лятото до средата на есента, когато е особено красиво.

Калуната е изключително благодатно растение, защото може да бъде засадено както самостоятелно в градината и в сандъче или саксия на балкона, така и да покрива големи масиви, където е необходимо. Комбинира се чудесно с различни многогодишни цветя, стои красиво като кант на пътеки и алеи, а по-малките сортове са изключително подходящи за алпинеуми. Изглежда добре в средиземноморски тип градина, а съчетана с дребни иглолистни растения, като клек например, създава приятно усещане за горски пейзаж.

Сортовете, които цъфтят през есента до късна зима чудесно се комбинират в саксия с ранно цъфтящи луковични, като минзухарите и ниските ириси. Други подходящи растения, за аранжировки в саксии и сандъчета с калуна са циклама, карекс, галтерия, скимия, кукуряк, хризантема и евонимус.

Kалуна, скимия, карекс и сантолина                                                        Калуна и циклама

https://www.gapphotos.com

Засаждане и отглеждане на калуна

Най-подходящото време за засаждане на калуна са есента и пролетта, като е важно да оставите достатъчно разстояние за растението, 40 – 60 см (препратка към статия за засаждане), за да осигурите добра вентилация и място за растеж, гаранция за здрава листна маса и красив цвят. След засаждане покрийте почвата с мулч. Така ще избегнете израстването на тревички, ще покриете видимата почва и ще съхраните влажността на почвата, а и ще осигурите по-висока киселинност на почвата, от която растението има нужда.

Калуната се нуждае от поне 6 часа слънчево огряване за красива и наситена листна маса, защото при липса на достатъчно светлина губи красотата си и не успява да се развие напълно. Осигурете добър дренаж и поливайте поне веднъж или два пъти седмично през първия сезон, докато растението се хване добре. Почвата трябва да е влажна, но не прекалено, за да се осигури бърз и красив растеж. От втората година нататък, растението не се нуждае от толкова редовно поливане и е силно сухоустойчиво.

Подобно на рододендрона и азалията, калуната се развива най-добре на по-кисели почви. Затова, ако почвата, която използвате е предимно алкална, можете да добавите торфен мъх и да постигнете идеалните стойности на PH на почвата – 4.5 – 5.5.

На пролет, след прецъфтяване на калуната подрежете растението. Това ще предпази клонките в средата на храстчето да изсъхнат и ще гарантира красив и здрав вид на вашето растение. При подрязването се отстранява цялата прецъфтяла част от всяка клонка, като се реже до началото на зелената част от клонката (запазвате зелената част от клонката, под прецъфтелия цвят). Оформя се красива зелена туфа. Важно е растението да не се подрязва до частта на стъблото в основата на растението, която не е разлистена, тъй като няма да може да се възстанови. Добре е да направите подрязването, дори и да сте закъснели и растението е започнало нов прираст над прецъфтелите цветове.

Подходящи саксии за засаждане на калуна от Навън

Керамична саксия Blush

 

    Саксия Blush                          Саксия Cono Duo                   Саксия Slinky