Модерният градски човек прекарва най-голяма част от деня си в работна атмосфера. Затова, успешният работодател търси начини да промени представата, че офисът е просто място, на което служителите приемат, че трябва да бъдат и го превръща в пространство, където да се вдъхновяват и да се зареждат с енергия.

Компаниите се стремят към модерен облик на офис пространствата си, защото те са ключови  за имиджа и изпращат послания за корпоративната култура и бизнеса. Независимо от стила в офиса – семпъл и минималистичен или тежък и луксозен, в неутрални нюанси или в богата палитра от цветове, добрият дизайн се отличава с присъствие на биофилни елементи, а именно живата растителност.

Интериорните, вертикални и покривни градини са добър вариант за ‚разкрасяване‘ на работното място, но рядко мащабите на офис сградите позволяват наличието на такива. Много по-лесен, достъпен, но все пак ефективен и наистина атрактивен вариант е озеленяването в саксия. Подходящо подбраната саксия се превръща във важен елемент от интериора, независимо от търсената функция на озеленяването.

Акцентното озеленяване в саксия като част от  имиджа на компанията

Саксии от серията LOFT с рипсалис и дебелец красят рецепцията на офис сграда

Първото впечатление е най-важно, когато влезем в офис на компания, а рецепцията безспорно е нейното лице.  Подходящото позициониране на една или група от няколко саксии висок клас, както и ролята на декоративната растителност са важни за постигане на ‚УАУ‘ ефект. Правилната комбинация от стилни съдове и растителност може да се превърне в красив акцент и да промени динамиката на пространството. Важно за имиджа на всяка компания е доброто първо впечатление да продължи и във вътрешната офис среда. Така ще се остави усещане за завършеност и стилна работна среда, от която искаш да бъдеш част. Местата за разполагане на зелени акценти в офиса са тези, където посрещате своите бизнес партньори, клиенти и посетители, а именно фоайето, рецепцията и залата за срещи. Именно там трябва да се подходи с голямо внимание. При подбора на акцентните саксии, е важно да съобразите визията им с тази на интериора, но и да създадете контраст за да засилите тяхното въздействие. Акцентните саксии обикновено са големи, но могат да бъдат група от две или три средни по размер, но задължително да имат категорично присъствие в пространството. Грешките, които могат да се допуснат тук са да се подберат съдове, които да са твърде обемни и да претрупват мястото или да са твърде малки и да се губят в него. Акцентните растения са листнодекоративните и тези с красиви и ярки цветове.

Озеленяването като функционален елемент в офис интериора

Интериорно озеленяване от navun.bg

Саксии от серията GLOBE с папрат обособяващи отделни пространства

Освен като естетически елемент, съдовете за засаждане могат да бъдат използвани и функционално в пространството – като физическа и визуална преграда, като структура, обособяваща различни зони и дори като част от осветлението.

Опитът от последните години показва, че отворените работни пространства не създават най-продуктивната и приятна работна среда за служителите. Много често, дори малки прегради, които да създадат визуално и физическо разделение на пространството могат да подобрят офис средата, да я направят с мащаби по-близки до човешките и да донесат необходимото уединение на служителите в динамичната атмосфера.

Подходящ подход в такива ситуации е използването на разделителни саксии. Според нуждите на офиса, тези саксии могат да бъдат по-леки и на колела, за се местят лесно и да осигурят гъвкавост при организиране на работата. Други могат да бъдат по-масивни и тежки, когато функцията на пространството е предварително решена и не изисква честа промяна.

При избора на растителност за разделителни саксии, подберете видове с богата листна маса, но се уверете, че тя няма да се разрастне прекомерно и встрани и че няма да пречи на работещите.

Озеленяването като детайл в офис интериора

Саксии от серията SQUARE с агаве, в цвят крем, като креслото и пода, в квадратни форми, съответстващи на мебелите

 

Освен като акцент, съдовете за засаждане могат да бъдат подбрани така, че дискретно да завършват линията на дизайна, без да отвличат вниманието от общата цялост. За да се постигне такъв ефект, съдовете трябва да заимстват с останалите цветове, форми и текстури в интериора на офиса. Саксиите, използвани като детайл в дизайна, обикновено са поне няколко на брой и са разположени  из отворените работни пространства, конферентни зали, места за почивка, фоайета и коридори. Те създават цялостно усещане за завършеност на интериора и демонстрират последователност в постигането на високо качество на интериорната визия. Тук не се търси задължително уникалност, а естетическа хармония, постигната с видове, адаптивни към условията на средата (светлина, влажност, възможност за поливане и др.)

Възможностите за озеленяване в саксии са разнообразни и спомагат за на стилна и ефективна работна среда, което в последните години се превръща в приоритет на големите компании, особено от силно конкурентни сфери на дейност – IT и кол центрове. Спецификата на правилното интериорно офис озеленяване, предполага използването на експертиза в областта, вместо хаотичен подбор на съдове и растителност. Навън има богат опит в тази сфера, който може да бъде от полза за всяка компания, решила да подобри работната среда. За запитвания може да използвате формата тук